Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

OynFrm Reklam Alani OynFrm Reklam Alani
OynFrm Reklam Alani OynFrm Reklam Alani

Gemi Makineleri Mühendisliği (Geniş Rehber)

MorFin Çevrimdışı

MorFin

09ofoyuncu
Katılım
18 Kas 2020
Mesajlar
219
Tepkime puanı
14
Puanları
18
Şube
Ankara
Herkese merhaba. İyi forumlar. Bu konuda dünyanın en önemli ticaret yolu olan deniz sektörünün seyir eden büyük demir parçası geminin, işleyiş ve sevkinin kalbi olarak adlandırılan ana makina ve yardımcılarının gardiyanları olan gemi makinaları mühendislerini anlatacağım.

Bu analizi 6 yıl boyunca gerek lise öğreniminde, gerek şu an okuduğum üniversitede elde etmiş bulunmaktayım.



GEMİ MAKİNALARI MÜHENDİSLİĞİ


Öncelikle doğru bilinen yanlışları düzeltmek ile başlıyalım. Arkadaşlar Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri birbirinden farklıdır. Okutulan üniversitelerde Gemi inşaatı mühendisliğinde gemi makinelerini tanımak ve biraz bilgi sahibi olmak için konuların sadece üstünden geçilir. Bölümün gerçek adı : GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ veya GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME 'dir.

Gemi Makineleri Mühendisliği okumak için öncelikle sayısal derslerimizin çok iyi olması gerekmektedir. Bölümün ve iş hayatımızda sayısal değerler ile çok işlem yapacağız.
Çeşitli aletler ve bakım elemanları ile sürekli tamir yapıcağız. Çünkü geminin kalbi diye adlandırılan makinanın sürekli kontrol edilip sürekli kontrol altında tutulması gerekmektedir. Oluşan bir arızada denizin ortasında sadece siz olucaksınız o yüzden teknik bilgi ve el becerinizin çok iyi olması gerekmektedir.
Bu bölümü okurken çok zorlanabilirsiniz fakat bölüm bittikten sonra iş imkanınız emin olun çok olacaktır. Yakın zamanda işe başlayabilmek için YDS şartı getirildi Yds sınavında minimum 45 almanız gerekmektedir. Eğer okulunuzda Hazırlık sınıfı varsa mutlaka gidiniz yoksa bir ingilizce kursuna gitmeniz çok fayda sağlıyacaktır.


Gemi Makineleri Üniversiteleri 2 ye ayrılırlar. GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (4 YILLIK) ve GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MYO ( 2 Yıllık )


Önce 2 yıllık olan GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME'yi inceleyelim.

Gemi Makineleri İşletme ( Yakın Yol )

Bu program 2 yıl uzunluğundadır. Size teorik ve hızlandırılmış dersler verir. İlk yıl temel makine dersleri, matematik, denizde güvenlik ve temel bakım gibi başlangıç dersleri alırsınız. İkinci yılınızda makineyi detaylıca öğrenmek için biraz daha ağır dersler alırsınız. Operasyon ve Bakım, Simulasyon, Gemi yardımcıları, termodinamik gibi. Eğitim döneminiz bittikden sonra 1 yıl açık deniz stajı diye adlandırdığımız beceri eğitimine girersiniz. Bunun 6 ayı denizlerde diğer 6 ayı tersanelerde yapılır.

Bu programdan mezun olursanız 3000 kw Baş Makinist diye adlandırdığımız ehliyet ile mezun olursunuz. Bu ehliyet ile yakın yol vardiya zabiti diye adlandırdığımız bir ünvanınız olur. 3 yılda 1 kez ünvan yükseltme sınavına girip 3. seviye, 2 yıl sonra tekrar sınava girip 2. seviye, 2 yıl sonra tekrar sınava girip 1.seviye yani BAŞMAKİNİST ünvanını elde ederiz.


GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ ( Uzak Yol )

Hazırlık okulu varsa mutlaka gidin. İngilizcenizi geliştirmeniz gerekmektedir. YDS sınavına yardımcı olacaktır.
Bu program 4 yıl uzunluğundadır. Bütün makine ile ilgili detaylı dersleri 4 yıla eş dağıtılmıştır. İlk yıl teorik ve başlangıç dersleri, İkinci yıl makineye detaylıca giriş, Üçüncü yıl daha detaylı ve dördüncü yıl aşırı detaylı makine yönetimi ve bakım tutum dersleri görülür. Eğitim dönemi bittikten sonra 1 yıllık açık deniz stajımız vardır. Fakat bazı fakültelerde 4 sene sonunda stajı yapmak yerine her yıl sonu yaz tatillerinde 3 aylık periyotlara bölerek öğrencinin 4.yıl sonunda direk mühendis olarak başlamasına olanak sağlıyorlar. Yani 4 yıllık fakülteden mezun olunca uzak yol vardiya mühendisi ünvanı almış oluyoruz. Ünvanımız ise BAŞ MÜHENDİS / ÇARKÇI BAŞI 'dır. Tabi bu seviyeye yükselmek için 3 yıl hizmet sonucunda 3.seviye mühendise, 2 yıl hizmet sonucunda 2.seviyeye ve 2 yılın sonunda BAŞ Mühendis seviyesine sınavlar yardımı ile geliyoruz.

2 Yıllık Üniversite ile 4 yıllık üniversite arasındaki fark nedir ?


Arkadaşlar MYO okulunda mezun olunca aldığınız maaşlarda ve eğitimlerde dağlar kadar fark oluyor. Örnek Olarak A kişisi 2 yıllık okuldan mezun oldu ve işe başladı. 3 bin türk lirası alıyor. B kişisi 4 yıllık okuldan mezun oldu ve işe başladı. 3 bin dolar alıyor.


2 yıllık okul mezunu nasıl fakülte mezunu olucak ?

Arkadaşlar. Denizde 3 yıl hizmet verdikten sonra yeterli şartları sağlıyorsanız 7.02 Kursları diye birşey var. Bu kurs size Baş Mühendislik eğitimi veriyor. Eğitim sonucunda sınava giriyorsunuz ve uzak yol vardiya mühendisi ünvanı alabiliyorsunuz.


Peki okullar nasıl ?

Arkadaşlar bazı okullarda üniforma zorunluluğu vardır. Yani deniz kuvvetleri personeline benzer üniformalar ile eğitim görürsünüz. Askeri nizam ve alt üst devrecilik vardır.
Okullarda disiplinli olmak zorundasınız. Üniformanın temizliği ütüsü herşeyi sizin elinizde. Üst sınıflara saygısızlık yasak. Yani askeriyeye benzer bir yapı mevcut.


İş imkanı nasıl ?

Arkadaşlar neredeyse her yerde çalışma imkanınız oluyor. Otellerde teknik müdür, Liselerde öğretmen, kendi iş yerinizi kurabilme, şirketlerde müdür, limanlarda görevli yani büyük bir iş ufkuna sahip oluyorsunuz.


Üniversitelerde öğretim elemanı olabilir miyim?

Olabilirsiniz fakat yüksek lisans yapmanız gerekiyor.


Sıradan liseden ile meslek lisesinden gelenlerin bu üniversiteyi seçmesini ister misin?

Arkadaşlar sıradan liseler teknik bilgi öğretilmiyor. Okula geldiginiz an herşeyin farklı olduğunu anlayacaksınız. Çok zorlanabilirsiniz ben tavsiye etmiyorum.
Fakat meslek lisesi çıkışlıların adapte olması çok kolay oluyor. Tavsiye ederim.

Burs veya Kredi veriliyor mu?

Evet veriliyor. Hatta bazı iş adamları sizin onların şirketinde çalışması için size yıl sonuna kadar burs verebiliyor.

Denizcilik liselerinin faydası olur mu?

Kendim denizcilik lisesi çıkışlıyım. Emin olun çok faydası oluyor. Temel bilgiye sahip oldugunuzdan herşeyi çok rahat anlıyabiliyorsunuz.

Denizde kaç ay kalıyorsunuz?

Arkadaşlar kontrata göre ve amirinize göre değişiyor. Örnek olarak 6+1 kontratı imzaladınız. 6 ay boyunca denizdesiniz. Tabi limanlara uğruyorsunuz orda yük veya yakıt alıyorsunuz. +1 olayı yanlış hatırlamıyorsam ikramiye olmalıydı yani 6 ay çalışıp 7 aylık maaş alıyoruz. Eğer amiriniz sizden memnun değilse dilekçe verip sizi diğer limanda işten çıkartabiliyor. Amirinizle aranızı iyi tutun.

Mühendislik seviyesine göre maaşları sıralar mısın?

En üstten en alta sıralayalım.

Yakın yol Vardiya Zabitleri

Baş Makinist / 7 bin Türk Lirası
2. Makinist / 5 bin Türk Lirası
3. Makinist / 3 bin Türk lirası
4. varsa eğer / 2 bin türk lirası


Uzak Yol Vardiya Mühendisi

Arkadaşlar dolar yazmadım çünkü dolar sürekli değişiyor. Türk lirası karşılığını yazdım.

Baş Mühendis / Çarkcı başı : 50 bin türk lirası
2. mühendis / 35 bin türk lirası
3. mühendis / 21 bin türk lirası
4. varsa eğer / 14 bin türk lirası

Okula Giriş Şartları ve Kayıtta İstenen Belgeler

''GEMİ ADAMI OLUR’’ İBARESİ TAŞIYAN SAĞLIK RAPORU
BEDEN YETERLİLİĞİ VE MÜLAKAT SINAVINDA BAŞARI
İNGİLİZCE YETERLİLİK (MUAFİYET) SINAVI -

- ÖSYM tarafından gönderilmiş olan sınav sonuç belgesinin internet çıktısı
-Lise diploması veya mezuniyet belgesinin aslı
-Son altı ay içerisinde, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde önden çekilmiş 8 adet 4,5 cm x 6 cm fotograf
-Nüfus cüzdanı arkalı önlü fotokopisi
-Askerlik belgesi (e-devletten alınabilir)
-Sabıka kaydı (e-devletten alınabilir)
-İkametgâh beyannamesi (e-devletten alınabilir)

Mesleğin Zorlukları Nelerdir ?

Dünyanın en zor mesleklerinden birisi denizcilik ile olanlardır. Çünkü denizin ortasında bir demir yığınının içerisinde sadece 15 kişi oluyorsunuz. Ailenizden uzaksınız. Yürüyüp toprağa dokunmak istediğinizde etrafınızda hiçbirşey göremeyeceksiniz sadece ıssız su. O yüzden bu meslek size çok para sağlar fakat psikolojinizi de çok yorar. Delirebilirsiniz. Çoğu şeye kalkışabilirsiniz. Eğer güçlü bir mental yapınız yoksa sakın bu işi tercih etmeyin. Makinecilerin çalışma ortamı çok sıcak olur çünkü kapalı bir alanda sürekli ateşleme yapan bir makinanın yanında çalışıcaksınız. 60 Derecelere kadar görebilirsiniz ( Küveyte 70 Derece Gören Birisini Tanıyorum). Sıcağa duyarlıysanız bu mesleği seçmeyin. Gürültülü ortamlarda bulunamıyorsanız bu mesleği seçmeyin. Ailemden uzak kalamam diyorsanız seçmeyin. Bir büyüğüm gemiyi ve denizi şöyle tanımlardı. Bir hapishane düşün istediğin zaman atlayıp kaçabilirsin fakat o seni öyle içine alırki onu sen yönetir sen çalıştırırsın. Hapishaneye birşey olduğunda onunla da sen ilgilenirsin. Demişti.



Evet arkadaşlar. Gemi Makineleri Bölümünü size elimden geldiğince anlattım. Aklınıza takılan sorular olursa bu konu altından çekinmeden sorabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim iyi günler dilerim. Hatalarım varsa yorum kısmından belirtirseniz konuya eklerim.

Beğendiyseniz bir yorumu ve beğeniyi çok görmeyiniz.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar